Home Tanıtım Yeşil Bina Nedir

Yeşil Bina Nedir

134
0

Yeşil Bina Nedir?

Yeşil bina kavramı son dönemlerde ön plana çıkan ve dikkat çeken kavramlardan bir tanesidir. Dünyadaki enerji kaybının en büyük sebebi binalarda kullanılan bilinçsiz enerji kullanımlarıdır. Bu sebeple ortaya çıkan yeşil bina kavramı enerji tüketiminin minimum seviyeye indirilmesinde rol oynamaktadır. Günümüzde oturduğumuz binaların birçoğu bu kriterlere uymamaktadır. Yeşil bina danışmanlığı adı altında Leed sertifikası almış olan binalar enerji tüketiminin az olduğu ve tüketimin sağlıklı yollardan yapıldığı dünyaya faydalı binalardır.

Yeşil Bina Almış Yapılar

Yeşil binalarda enerji tüketimi normal binalarda kullanılan yöntemler ile yapılmamaktadır. Genellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı bu binalarda ısıtma ve soğutma gibi gereklilikler güneş panelleri ya da rüzgar türbinleri sayesinde yapılmaktadır. Bu tarz yenilenebilir enerji kaynakları hem aile bütçesine hem de çevremize yarar sağlamaktadır. Bu yönü ile yeşil bina son yıllarda talep gören ve önem gösterilen alanlardan bir tanesidir. Yeşil bina her alanda çevreye duyarlı olmalıdır. Yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması yeterli olmamaktadır. Binada kullanılan her malzeme çevreye duyarlı olmalıdır.

Çevreye duyarlı olmayan malzemelerden yapılan ve yeşil bina adı altında satışa sunulan binalar Leed sertifikası alamazlar. Yeşil binalar her enerjiden kâr edilmesini sağlamaktadır. Bu yönü ile birçok müşterinin dikkatini çeken yeşil binalarda su ve elektrik tüketimi en az seviyelerde olmaktadır. Üstelik dünya için hiçbir zararı olmayan doğal yöntemler kullanılmaktadır. Isınma gibi temel ihtiyaçlar güneş yardımı ile karşılanmaktadır. Bu sayede hem parasal anlamda hem de çevreye duyarlılık anlamında büyük bir adım atılmış olacaktır. Kısacası yeşil bina kişilerin hem cebine katkıda bulunan hem de çevreye duyarlı hareket edilmesinden kaynaklı manevi duygularına dokunan değerli bir sistemdir.

Leed Sertifikası Nedir, Nasıl Alınır?

Leed sertifikası ve yeşil bina sürekli yan yana bulunan ve asla ayrılmayan iki kavramdır. Bu iki kavramın yan yana bulunmasının sebebi Leed sertifikasının yeşil bina adı altında satılan bir yapı için oldukça önemli olmasıdır. Yeşil binalar gerekli koşulları sağladığında Leed sertifikasını almaya hak kazanırlar. Bu belgeyi alan bir yeşil bina tamamen çevreci ve doğal olduğunu kanıtlamış olmaktadır. Bu sebeple birçok yeşil bina üreticisinin ilk hedefi bu sertifikayı almak olmaktadır. Leed sertifikasının alınabilmesi için gerekli tüm sistemlerin kurulmuş olması gerekmektedir. Sertifika kendi içerisinde bir sınıflandırma içermektedir. Her geçen gün kendini yenileyen bu sertifika kriterlerini de değiştirmektedir. Bu noktada Leed danışmanlığı denilen bir destek alınması sertifika alımını kolaylaştıracaktır. Bu sayede gerekli olan tüm kriterler profesyonel kişiler tarafından danışmanlık aracılığı ile gösterilmektedir.

leed sertifikası çeşitleri

Leed sertifikası Danışmanlığı Sistemi Nedir?

Leed sertifikası danışmanlığı, Leed sertifikasının alınabilmesi için gerekli koşulları anlatan ve yeşil bina üreticisini bu konuda bilinçlendiren firmalardır. Bu tarz bir bilinçlendirmenin yapılması Leed sertifikası alım sürecine hız kazandıracaktır. Danışmanlıkta evlerde bulunması gereken sistemler, hangi malzemelerin kullanılacağı, su tasarrufunun nasıl sağlanacağı gibi birçok alanda destek sağlanmaktadır. Bu destek sayesinde yeşil bina kavramına en uygun olan bina tasarımları ortaya çıkmaktadır. Yeşil binalarda binanın yapıldığı araziye zarar verilmemesi bile bir kriter oluşturmaktadır. Leed sertifikası herkesin alabildiği bir yeşil bina sertifikası değildir.

Bu noktada tüm kriterlere uyulması gerekmektedir. Tüm kriterlerin en iyi şekilde bilinmesi ve bina yapımında onlara dikkat edilmesi için bir Leed sertifikası danışmanlığı alınması çok daha doğru olacaktır. Leed danışmanlığı belirli ücretler karşılığında yapılmaktadır. Bu ücretler firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. Fakat ücretli olan bu sistemin getirisi çok daha yüksek olacağından kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir danışmanlık sistemine başvurulmalıdır.

http://www.semtrio.com/

(134)

omerbozalan 1981 doğumluyum. Üniversite eğitimimi, Sakarya Ünv. Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliğini bitirerek tamamladım. Ayrıca C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanıyım. 2014 Nisan ayında Adobe Dreamweaver CS6 Kitabımı yayınlayarak tüm bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Kendimi Web Tasarım, Grafik Tasarım, Donanım konusunda hâlâ geliştirmekteyim.