Home Web Tasarım Frame nedir? Nasıl Kullanılır?
Frame nedir? Nasıl Kullanılır?

Frame nedir? Nasıl Kullanılır?

3.24K
1

Merhaba arkadaşlar, bu konumuzda web sitelerimizde kullandığımız framelerden bahsedeceğiz. İlk önce Frame nedir, diye bir soru sorarak bu konuda biraz bilgi vermek istiyorum. Aslında Türkçeye çevirdiğimizde anlamı çerçeve olarak karşımıza çıkıyor. Lakin bu anlam, web sitelerimizde kullandığımız manasıyla tam anlamını karşılamamaktadır. Tam olarak anlamı ise tek bir sayfanın birden fazla bölüme ayrılarak farklı HTML dosyalarını bünyesinde barındırması olayıdır, diyebiliriz? 

Kısacası,bir sayfanın birkaç html sayfasına bölünmesi ve tek bir sayfadan kontrol edilmesidir. Bu dersimizde de işte tam bu anlamıyla birçok frame tasarımından bahsedeceğiz. O zaman başlayalım, değil mi?

Sayfada oluşturulmak istenen tüm frameler etiketi kullanılarak oluşturulur. Sonra bu etiketin içinde kullanılan parametrelerle, yani; frame'in (çerçevenin) sayfaya göre genişliğini ve yüksekliğini ayarlayacağımız, satır(row), sütun(colum) değerlerini girerek ana sayfamızda oluşturuyoruz. Bir örnekle bu durumu anlatalım isterseniz.

Örnek1. Bu örnek için index.html adında bir anasayfamız ve bu anasayfayı iki frame'e yani iki bölüme ayırmak içinde index.html den hariç ayrı ayrı iki sayfa daha oluşturalım. Bu sayfaların adlarını sayfa1.html ve sayfa2.html olarak isim verelim.  index.html içeriğine de aşağıdaki kodları yazalım.

///index.html sayfanın içeriği aşağıdaki gibidir.

Aşağıda index.html sayfasının internet explorerdaki görünümü görülmektedir.

frameset-1

Yukarıdaki örnekte cols parametresiyle sayfayı %30 ve %50 olarak sütün halinde bölümlemiş olduk.

Örnek2. Şimdi yine index.html sayfasını iki satır halinde bölümleyelim. Yine index.html sayfamız ve içeriğini oluşturacak sayfa1.html ve sayfa2.html çalışma sayfalarınıda oluşturuyoruz.

//index.html sayfasının içeriği aşağıdaki gibidir.






frameset-2
Gördüğünüz gibi rows parametresini kullanarak anasayfayı %50 ve %50 olarak iki ayrı satıra ayırmış gibi olduk.

DİĞER ÖRNEKLER  VE EKRAN GÖRÜNTÜLERİ

A) index.html kodları aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki örnekte 3 adet sayfa bulunmaktadır.

cols="50%,50%"rows="50%,50%"sayfa1.htmlsayfa2.htmlsayfa3.html

frameset-3

B)index.html kodları aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki örnekte 7 adet sayfa bulunmaktadır.

frameset-4

(3237)

omerbozalan 1981 doğumluyum. Üniversite eğitimimi, Sakarya Ünv. Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliğini bitirerek tamamladım. Ayrıca C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanıyım. 2014 Nisan ayında Adobe Dreamweaver CS6 Kitabımı yayınlayarak tüm bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Kendimi Web Tasarım, Grafik Tasarım, Donanım konusunda hâlâ geliştirmekteyim.

Yorum(1)

  1. Ömer Hocam uzun zamandır paylaşımlarınız için teşekkür edecektim bugüne nasipmiş. Gerçekten Yararlı şeyler paylaşıyorsunuz emeğinize sağlık… İyi Çalışmalar.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonucu Giriniz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.