Home Tanıtım Step motor ve DC motor arasındaki farklar

Step motor ve DC motor arasındaki farklar

951
0

Konu başlığından da anladığınız üzere bu haftaki konumuz Step motor ile Dc motor arasındaki farklar. Tabi bu konuyu tam olarak kavrayabilmemiz için ilk önce iki farklı motorun nasıl çalıştığını bilmeliyiz. Zaten bu iki motor tipinin çalışma biçimlerini ve avantajlarını anlattığımızda aralarındaki farkları da öğrenmiş olacaksınız. Daha ayrıntılı bilgiyi ve çalışmaları Robotisdan'da bulabilirsiniz.

Step Motor

Step motor; elektrik enerjisini dönme hareketine çeviren elektromekanik bir cihazdır. Açısal konumu adımlar hâlinde değiştiren, çok hassas sinyallerle sürülen motorlara adından da anlaşılacağı gibi adım motorları da diyebiliriz. Elektrik enerjisi alındığında rotor ve buna bağlı şaft, sabit açısal birimlerde (step-adım) dönmeye başlar. Step motorlar, çok yüksek hızlı anahtarlama özelliğine sahip bir sürücüye bağlıdırlar.Bu sürücü,bir encoder veya PLC'den giriş palsları alır. Alınan her giriş palsında, motor bir adım ilerler. Step motorları, bir motor turundaki adım sayısı ile anılır.

step_motor

Step motorların bu avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Geri beslemeye ihtiyaç göstermezler. Açık döngülü olarak kontrol edilebilirler.
  • Motorun hareketlerinde konum hatası yoktur.
  • Sayısal olarak kontrol edilebildiklerinden bilgisayar veya mikroişlemci gibi
    elemanlarla kontrol edilebilirler.
  • Mekanik yapısı basit olduğundan bakım gerektirmezler.
  • Herhangi bir hasara yol açmadan defalarca çalıştırılabilirler.

 

DC Motor

Elektrik enerjisini, mekanik enerjiye çeviren elektrik makinasına doğru akım motoru ( DC Motor )denir. Doğru akım motorlarına DA motor veya DC motor da denilmektedir. Buna bağlı olarak doğru akım makinası, doğru akım genaratörü yada doğru akım motoru olarak da çalıştırılabilir.

Doğru akım motorlarında kutuplar, manyetik alanın oluştuğu kısımdır. Makinanın çapına, büyüklüğüne ve devir sayısına göre doğru akım makinaları; 2, 4, 6, 8 veya çok kutuplu olabilir. Endüktör (stator) kutupları mıknatıs veya elektro mıknatıstır. Küçük doğru akım makinalarının kutupları sabit mıknatıslı da olabilir. Ancak genel olarak elektro mıknatıslı kutuplar kullanılır. Ana kutupların üzerindeki sargılara uyarma sargıları denir. Sargılar sarılmadan önce, kutup üzerine prespan kağıttan bir izolasyon geçirilir ve daha sonra sargılar. Doğru akım motorlarında, kutup sayısı alternatif akım makinelerindeki gibi gerilim hız ve indüklenen akımın frekansına bağlı değildir. Kutup sayısı makinenin devir sayısına ve gücüne göre değişim gösterir.

DC motorların bu avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Robotikte en sık tercih edilen motor tipi DC motor tipidir
  • DC motorlar ucuz, küçük ve etkilidir.
  • Boyut, şekil ve güç bakımından çok çeşitli olmaları, sık kullanılmalarının bir diğer sebebidir.

 

(951)

omerbozalan 1981 doğumluyum. Üniversite eğitimimi, Sakarya Ünv. Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliğini bitirerek tamamladım. Ayrıca C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanıyım. 2014 Nisan ayında Adobe Dreamweaver CS6 Kitabımı yayınlayarak tüm bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Kendimi Web Tasarım, Grafik Tasarım, Donanım konusunda hâlâ geliştirmekteyim.