Home Tanıtım Dijital Pazarlama Nereye Gidiyor? 
Dijital Pazarlama Nereye Gidiyor? 

Dijital Pazarlama Nereye Gidiyor? 

76
0

Dijital pazarlama, tablet, bilgisayar, akıllı telefonlar, oyun konsolları gibi teknolojik aletler kullanılarak iş ortakları ve tüketiciler ile iletişime geçme türüdür. Aynı zamanda dijital pazarlama mail, sosyal ağlar gibi yardımcı araçlar kullanılarak herhangi bir marka veya firmanın daha çok gelişmesine yardımcı olan süreçtir. Dijital pazarlama, ürün, hizmet ve marka pazarlamasını olduğundan daha üst seviyelere çıkarmak için tüm dijital reklam formlarının kullanılması olarakta nitelendirilebilir. Dijital pazarlama ile maliyet ve personel giderlerini en alt seviyeye ulaştırmak mümkündür. Çünkü dijital pazarlama sayesinde bir ürün tanıtımı vs. Radyo, televizyon, mobil cihazlar ve internet gibi teknolojik araçlar sayesinde daha hızlı bir şekilde müşteriye ulaşmaktadır. Böylelikle firmalar veya kuruluşlar hem zamandan, hem emekten, hem de maddi yönden tasarruf etmiş olurlar.

Dijital pazarlama ile cep telefonu, mms/sms, banner reklamlar, dijital outdoor gibi iletişim yani reklam araçları kulanılmaktadır. Dijital pazarlama artık hızla büyümektedir. Dijital pazarlamanın hızla büyümesine en büyük katkı, müşterilerin servis ve ürünlere direk katılımı ile gerçekleşmektedir. İki çeşit dijital pazarlama stratejisi bulunmaktadır. Bu iki strateji karşıt strateji olarakta nitelendirilmektedir. Çekme stratejisi, tüketicinin sürekli pazarlama içeriğini görmesini sağlamaktadır. Çekme stratejisi ile tüketici, sitenin içeriğini görmektedir. Yani tüketici e-mail, çeşitli siteler veya arama motorunu kullanırken istemsiz bir şekilde dijital pazarlama ürünleri ile karşılaşmaktadır. İtme stratejisi ise, tüketicinin haberi ve izni olmadan mesaj gönderme taktiğidir. İtme yönteminde alıcının rızası bulunmamaktadır aynı zamanda itme yöntemi spam mesajlar olarakta bilinmektedir. İtme stratejisinde maliyet daha yüksek olmasına rağmen, hedeflenebilir kitle daha azdır.

Dijital pazarlama sayesinde kurumlar ve markalar, rekabet avantajı için gerekli olan yeni kaynaklara ulaşımları kolaylaşır, daha çok tassarruf ederler ve pazarı daha verimli kullanırlar, henüz erişilmemiş alt segmentlere de ulaşabilirler, daha az emek harcayarak dağıtım yapabilirler, pazar döngüsünü daha dürüst ve şeffaf bir yapıda kullanırlar. Eskiden pazarlamada 4P(ürün, fiyat, tanıtım, kanal) kullanılırken günümüzde değişen pazar koşulları ve gelişen teknolojiye göre bir yöntem izlenmektedir. Ayrıca bireyler de bu yeni yönteme daha çabuk adapte oldular.

Yaklaşık üç sene önce birçok firma ve dijital pazarlamanın ve dijital pazarlamaya zemin hazırlayan sosyal medyanın önemini tam anlamı ile kavramıştır. Bu aşamadan bir sene sonra firmalar dijital pazarlama sayesinde üzerinden daha çok kitleye ulaşmayı başarmışlardır. Yoğun bir kitle tarafından kullanılan sosyal medyalara satın al kısmının dahil edilmesi ile firmalar daha kolay satış yapmaya başlamışlardır. Aynı zamanda sosyal medyalara satın al butonunun eklenmesi ile firmalar pazarlama kampanyaları üzerinde daha fazla söz sahibi olmaya başlamışlardır. Günümüzde ise mobil videolar daha geniş kitle tarafından izlenmektedir. Günümüzde sosyal medyalar üzerinden yapılan dijital reklamlar birbiri ile yarışmaktadır. Fakat günümüzde en yeni olan sosyal medya geniş bir kitle tarafından kullanıldığı için bu sosyal medya üzerinden yapılan reklamlar daha çok kitle tarafından izlenmektedir.

 

(76)

omerbozalan 1981 doğumluyum. Üniversite eğitimimi, Sakarya Ünv. Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliğini bitirerek tamamladım. Ayrıca C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanıyım. 2014 Nisan ayında Adobe Dreamweaver CS6 Kitabımı yayınlayarak tüm bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Kendimi Web Tasarım, Grafik Tasarım, Donanım konusunda hâlâ geliştirmekteyim.